Про це виданню osp-ua розповів директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін.

За словами Соскіна, євробонди, які випустила Україна, були розміщені на Дублінській біржі, а андеррайтером (компанія, яка здійснює управління процесом розміщення цінних паперів та їх розподілу)  виступив ВТБ банк. Росія викупила їх за рахунок коштів Фонду національного добробуту з дотриманням всіх передбачених формальностей. Тому дані облігації не можуть бути піддані будь-якому сумніву і першу фаза суду Україна вже програла. 

«Це означає, що треба заплатити: 3 млрд доларів боргу, 300 млн доларів купонного платежу за 2016 і 2017 роки і 0,67 млн ​​доларів за кожен день протермінування, а це 489 мільйонів доларів. У сумі виходить 3,79 млрд доларів. По курсу 27 грн за долар – це ще 102 млрд гривень виплат, які Україна обов'язково має зробити вже на початку 2018 року. Ця сума буде пред'явлена ​​Україні вже наприкінці січня 2018 року. Як тільки суд оголосить про це рішення, Україна входить в технічну фазу, оскільки така сума виплат не закладена в бюджет на 2018 рік, і буде зобов'язана виплатити цей борг або реструктуризувати. Звісно, що домовитись із Росією про реструктуризацію неможливо, значить, доведеться платити», – зазначив Соскін.

З його слів, Росія, швидше за все, вчинить більш вишукано і підступно, а тому продасть ці облігації будь-якому приватному фонду, який спеціалізується на таких питаннях. У перспективі, якщо у судах цю справу Україна програє, то повинна буде викупити дані облігацій і заплатити майже 4 млрд доларів.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ