Активісти «Центру протидії корупції», Transparency International Україна та «Автомайдану» вимагають позбавити Жебрівського посади аудитора НАБУ шляхом скасування указу Петра Порошенка, повідомляє ЦПК.

Вони посилаються на відсутність у Жебрівського досвіду роботи в правоохоронних чи судових органах за кордоном або в міжнародних організаціях, як того вимагає закон.

Згідно зі статтею 26 закону «Про Національне антикорупційне бюро», аудитор НАБУ повинен мати досвід роботи в органах досудового розслідування, прокуратури, судах за кордоном чи міжнародних організаціях. Активісти зазначають, що Павло Жебрівський такого досвіду роботи не має.

«Незаконне призначення на посаду аудитора НАБУ Жебрівського ставить під сумнів весь результат аудиту. Повноваження такого аудитора можна легко оскаржити в суді, а разом із цим – і весь висновок аудиту», – зазначив голова правління ЦПК Віталій Шабунін.

«Аудит НАБУ не може стати інструментом розправи з уже ненависним для багатьох політиків антикорупційним органом», – додав він.

Виконавчий директор українського представництва глобального антикорупційного руху Transparency International Ярослав Юрчишин заявив: «Президент не скористався можливістю призначити за своєю квотою в комісію авторитетного міжнародного фахівця з досвідом проведення аудиту правоохоронного органу».

«Прикро, але це його право і його вибір. Однак ми наполягаємо на тому, щоб вимоги закону були дотримані і всі члени комісії відповідали прописаним критеріям», – додав він.

Раніше глава НАБУ Артем Ситник заявив, що призначення Павла Жебрівського на посаду аудитора НАБУ не відповідає критеріям положень закону про бюро.

Нагадаємо, 13 червня Петро Порошенко підписав указ про звільнення Жебрівського з посади голови Донецької військово-цивільної адміністрації та в додачу ще й нагородив його орденом Ярослава Мудрого.

А вже 19 червня Президент України призначив екс-голову Донеччини аудитором Національного антикорупційного бюро України.

Згодом стало відомо, що Родина Павла Жебрівського, призначеного аудитором Національного антикорупційного бюро України, має проблеми з прозорістю бізнесу в Німеччині.       

Пізніше 22 червня Президент України Петро Порошенко у Краматорську представив нового керівника Донецької обласної військово-цивільної адміністрації генерал-майора СБУ Олександра Куця, який народився 6 серпня 1976 року в Ростові-на-Дону.

Згодом у мережі з’явилась інформація, що Олександр Куць у порушення закону не подав електронну декларацію.

ІА "Вголос": НОВИНИ