[media=150569,150570] 

Олександр Сидорович Шмалюх (Степан Бакунець) народився в селі Тинне Сарненського району 1925 року, був одним із п'яти дітей у небагатій українській сім'ї. У свої сімнадцять став остарбайтером та ледве не був вивезений на примусові роботи до Німеччини, однак йому вдалося втекти з табору в Рівному. Після того пішки повернувся до рідного села. Вже за кілька місяців пристав до повстанців, що проводили вишкіл для старшин УПА «Холодний Яр» поблизу його рідної оселі.

1943 року увійшов до першої сотні УПА під керівництвом Григорія Перегійняка на псевдо «Коробка». Брав участь у боях проти совєцьких та німецьких окупантів, воював у рідних краях, однак 1944-го його схопили енкаведисти в батьківській хаті. Саме в ту мить Олександр Шмалюх перестав існувати, а з'явився Степан Бакунець – таке ім'я придумав собі повстанець під час допиту для того, аби захистити від переслідувань свою родину.

Отримав десять років таборів, покарання відбував у в'язницях Рівного та Києва, пізніше – Казахстану, а в 1948 році етапований до Колими, де й одружився. Згодом повернувся на Рівненщину, однак так і залишився жити під іменем Степана Бакунця.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ