Поблизу села Нижня Стинова в урочищі Крушина резерв Дивізії "Галичина", ВГО "Сокіл", "Легіон Свободи", Стрийська районна організація ВО "Свобода" та місцеві жителі вшанували пам'ять п'яти упівців, які 1 грудня 1947 року, оточені військами НКВД, дали в криївці свій останній бій. На місці загибелі героїв відбулась панахида та почесна сальва.

"Богдан Андрусейко, Софрон Бегей, Богдан Горошко, Денис та Омельян Лешко - ці імена вояків УПА назавжди залишаться у нашій пам'яті. Ми стоїмо з вами на святому місці, яке є для нас безцінним скарбом, і зібрались ми тут, аби набратись патріотичного духу, щоб у слушний момент взяти до рук зброю і, як колись вони, стати борцями за волю України. Тому ніколи не заросте стежка до місця їхнього останнього бою", - зазначив депутат Стрийської районної ради від ВО "Свобода" Мар'ян Берездецький.

Крім того, свободівець повідомив, що у селі Нижня Стинова націоналісти вшанували та віддали військові почесті Провіднику СБ ОУН Василю Дувалу ("Беркуту") та його особистому охоронцю Олексі Подоляку ("Швейку"), які загинули в 1950 році в бою з військами НКВД. "Василь Дувало ("Беркут") був рідним братом матері нашого командира резерву дивізії "Галичина" Володимира Правосудова ("Штурма")", - зауважив Мар'ян Берездецький.

Очільник молодіжної організації "Сокіл", доброволець та член "Легіону Свободи" Юрій Черкашин ("Чорнота") наголосив, що продовженням протистояння упівців проти енкаведистів є сучасна боротьба українських бійців проти московських окупантів.

Також у місті Стрий після участі у марші пам'яті на честь загиблого на Луганщині члена Проводу ВГО "Сокіл" свободівця Мирослава Мисли Юрій Черкашин зазначив, що на місці кожного полеглого воїна мають стати тисячі нових. "У наших лавах мають бути вишколені бійці, загартовані фізично і стійкі морально", - зазначив Юрій Черкашин.

-

ІА "Вголос": НОВИНИ