Про це йдеться у повідомленні на сайті ЄК, пише «Європейська правда».

«Ці токсичні речовини можуть завдати серйозної шкоди здоров'ю та можуть навіть призвести до смерті і створюють зростаючу загрозу громадському здоров'ю в Європі», – йдеться у повідомленні.

Сім нових психоактивних речовин, які широко відомі як «спайси», «суміші для паління» та «легальна марихуана», належать до двох категорій: чотири з них – синтетичні каннабіноїди, які діють подібно до каннабіса, але набагато токсичніші, а інші три речовини – синтетичні опіоїди, тісно пов'язані з фентанілом, речовиною, контрольованою на міжнародному рівні.

За даними Європейського центру контролю за наркотиками та наркоманією (EMCDDA), ці токсичні речовини пов'язані з понад 170 смертями по всьому ЄС та низкою гострих інтоксикацій.

Зараз ці сім нових психоактивних речовин не охоплюються міжнародним контролем за наркотиками та залишаються серйозним викликом для європейської охорони здоров'я, особливо для молоді.

«Тому Комісія вважає, що є підстави для підпорядкування всіх семи речовин під контроль ЄС. Пропозиція Комісії зараз буде обговорювати Рада, яка, у консультації з Європейським парламентом, вирішить, чи слід вживати заходів», – йдеться у заяві.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ