Про це у коментарі «Вголосу» розповів  голова Комітету економістів України Андрій Новак.

«Ріст цін на продукти харчування зумовлюється декількома факторами, – зазначив Андрій Новак. Перший з них: ріст цін на обов'язкові елементи собівартості, насамперед це стосується енергоносіїв та пального. Другий фактор – продовження девальвації гривні. Це автоматично робить дорожчими усі імпортні товари, у тому числі й продукти харчування. Ну і ще одна причина росту цін така: наші аграрії зробили акцент на експорт продукції. Це стосується і зерна, і олії, і курятини, і свинини. Наші виробники більше своєї продукції продають на зовнішніх ринках, ніж на внутрішніх. Тому у нас формується певний дефіцит товарів, що й спричиняє ріст цін».

На думку Андрія Новака, ринок продуктів харчування в Україні є одним із найбільш конкурентних. Тому у цьому випадку немає підстав говорити про монопольну змову.

«Якщо буде продовжуватись девальвація гривні, – додав експерт, то ціни на нинішньому рівні не зафіксуються: вони ростимуть і далі. Судячи з усього, гривня таки знецінюватиметься й далі. У бюджеті на 2017 рік закладено курс 27,2 грн за долар, а у проекті бюджету на наступний рік закладають курс 30,1 грн за долар. Це означає, що заплановано штучну девальвацію гривні. Тож ціни на споживчі товари невпинно зростатимуть».         

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ