Державна фіскальна служба наполягає на оперативному зміні критеріїв блокування, пише UBR.

Це обумовлено ​​думкою, що організатори різних схем дуже швидко підлаштовуються під нові правила і обходять їх. Отже, в ДФС вважають логічним забрати у Мінфіну повноваження щодо коригування критеріїв.

За словами керівника Офісу великих платників податків ДФС Євгена Бамбізова, низка бізнесменів користуються недосконалістю критеріїв системи блокування податкових накладних. Наприклад, створюють нетипову номенклатуру продукції з накладними без вказівки суми ПДВ, а вже після вписують товар з ПДВ.

«Таким чином заводилася неіснуюча номенклатура, яка в подальшому «продавалася» тим підприємствам, які в ній зацікавлені», - зазначив Бамбізов.

Тим часом, партнер Київського центру підтримки і розвитку бізнесу Олександра Томашевська назвала такі ініціативи кроком назад у реформуванні роботи податкової служби. За її словами, представники великого бізнесу і конверт-центрів все одно реєструють такі накладна, користуючись «допомогою» деяких фіскалів.

За словами Томашевської, по кожній операції платники, особливо у випадку з внесенням передоплати, змушені доводити з документами реальність угоди і свою добропорядність.

Що стосується критеріїв великих платників, то їх існує два: обсяги сплачуваних податків та обсяги оподатковуваних операцій. Однак фіскали хочуть додати ще два: кількість співробітників і вартість основних фондів.

До того ж, діючі критерії у ДФС пропонують підвищити: обсяг сплати податків з 20 мільйонів гривень до 30 мільйонів гривень, а обсяг доходу – з 1 мільярда гривень до 1,5 мільярда гривень.

Бамбізов зауважив, що таким чином фіскали зможуть уникнути «міграції» платників між податковими органами, яка відбувається щороку. І до того ж з нинішніх 2,5 тисячі компаній в реєстрі залишиться 900-1000. Скорочення обійдеться загальним надходженням у 2 відсотки.

ІА "Вголос": НОВИНИ