Сьогодні було заарештовано члена якудзи, 40-річного Йосінорі Араї. Його звинувачують у незаконній відправці трьох працівників на атомну станцію, де вони в листопаді 2012 року займалися очищенням прилеглої території, повідомляє японська газета «Асахі сімбун».

Затриманий, імовірно, належав до угруповання «Сумійосі-каї» — другої за величиною в ієрархії сімествай якудзи.

За даними правоохоронних органів, у Араї не було ліцензії на надання обслуговуючого персоналу. Крім того, він забрав собі частину грошей, які заробили відправлені ним співробітники на «Фукусімі». Як пише «Асахі сімбун», працівники привезли додому лише половину зарплати.

За повідомленнями ЗМІ, затриманий заявив поліції, що на катастрофі, виявляється, можна непогано заробити. Анонімний член якудзи розповів «Асахі сімбун», що найчастіше мафіозні угруповання намагаються отримати незаконну вигоду зі знесення будівель або вивозу сміття на постраждалих від землетрусу і цунамі територіях.

Японська поліція проводить цілу серію розслідувань, які направлені на розкриття зв'язків якудзи з відновленням АЕС. На думку влади, це стало джерелом додаткових коштів для організованої злочинності.

Нинішній арешт у зв'язку з роботами на «Фукусімі» є першим серед членів мафії.

Потужний землетрус стався в Японії в березні 2011 року. Він спричинив цунамі, висота хвиль при якому сягала 40 метрів. Жертвами стихійного лиха стали майже 19 тисяч осіб.

Крім того, через землетрус було пошкоджено систему охолодження реактора «Фукусіми-1», що призвело до витоку радіації.

Джерело: Лента.ru

ІА "Вголос": НОВИНИ