На Волині в окремих районах спостерігається зимовий паводок. Про це йшла мова під час засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Зокрема, за словами начальника Волинського обласного центру гідрометеорології Ростислава Бондарчука, у 2017 році опадів випало понад норму – як влітку, так і в осінньо-зимовий період. Особливо у порівнянні із 2015 та 2016 роками, які були досить посушливими. Як результат – вже із середини грудня минулого року на Волині розпочався зимовий паводок.

Натомість начальник Волинського обласного управління водних ресурсів Ростислав Кравчук повідомив, що в середньому по області випало майже 700 мм опадів, що становить 117% від річної норми. А за останні чотири місяці опади у два рази перевищували норму. Тож за даними управління водного господарства високий рівень ґрунтових вод на меліоративних системах зафіксовані на площі 98 тис. га, що становить 26% від усієї меліоративної площі.

«На сьогодні на заплавах перебувають води річок басейну Прип'яті, але вода в річці Західного Бугу весь час була у руслі. Відмітки підтоплення сінокосів та пасовиськ досягла вода у річці Стохід у Любешівському районі, затоплено та підтоплено тисячу гектарів, з них 100 гектарів ріллі. Також тало-дощовими водами в Ратнівському районі затоплено та підтоплено 0,8 тисяч гектара, з них 240 – рілля. З метою ліквідації негативних наслідків вод на 14 об'єктах області залучено 46 осіб із аварійних бригад, 11 одиниць гужового транспорту та 7 одиниць техніки», – зазначив Ростислав Кравчук.

Крім того, посадовець зауважив, що зараз передбачати, якою буде весняна повінь, передчасно. Адже це буде залежати від рівня промерзання ґрунту, снігозапасів та швидкості їх танення.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ