[media=140535,140536,140537,140538,140539] 

Про це інформує власкор «Вголосу».

У пам’ятних заходах узяли участь представники національно-патріотичної громадськості області та району, представники влади та духовенства, а також заступник голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак. До пам'ятних знаків загиблим українцям на місці кривавої трагедії поблизу села Михлин та місцевому кладовищі були покладені вінки та квіти, представники духовенства відслужили молебень за невинно вбитими.

Подробиці цієї кривавої трагедії нагадав присутнім професор СНУ імені Лесі Українки Микола Кучерепа. Трагедія трапилася рівно 75 років тому, 19 квітня 1943 року, коли загони Армії Крайової та польських колоністів, заручившись підтримкою гітлерівських окупантів, розстріляли з автоматів усіх, кого знайшли. Зі 114-и селян живими залишилося лише декілька людей. Жертвами побоїща стали 103 красносадівці, 104-им був гість одного з господарів села.

У своєму виступі під час поминальних заходів перший заступник голови Волинської обласної ради, свободівець Олександр Пирожик пригадав останні події у селі Сагринь Грубешівського повіту Республіки Польща, де волиняни теж вшановували жертв цього знищеного поляками села, новітні польські провокації проти волинян.

«Маємо відстоювати нашу гідність, національну пам'ять і наших Героїв з позиції сильного, бо слабких зневажають. Але чомусь в Україні досі дехто боїться називати речі своїми іменами. Окупантів – російських, німецьких, польських – окупантами, а героїв – героями. Якби не єдина збройна сила українців у Другій Світовій – Українська повстанська армія, то таких Красних Садів у нас було би набагато більше. Вся Волинь запалала б… І наш край могла б очікувати така ж доля, як і Холмщину та Підляшшя», – наголосив у своєму виступі Олександр Пирожик.

ІА "Вголос": НОВИНИ