Про це власкору «Вголосу» повідомили у міськраді.

Так, журі визначило кращу проектну пропозицію серед чотирьох запропонованих. Фахівці з 20 травня до 30 червня мали можливість надіслати ескізи на конкурс. Усі вони були представлені анонімно. Для того, аби під час відбору забезпечити об’єктивність, авторів проектів зашифрували під шестизначними номерами.

Варто зауважити, що це уже третій конкурс. Два попередні не дали результату, адже жодна із пропозицій не була схвалена.

Журі одноголосно підтримало ідею, яку запропонував творчий колектив ПП «Кузня Росич» із селища Рокитне Київської області.

Автори пам’ятника зазначають, що кожен елемент композиції – символічний. Меч, символіка якого сягає часів Київської Русі, уособлює силу і боротьбу за свободу та справедливість, каміння – це символ буття, єдності та мудрості предків, пронесеної крізь століття до сьогодення. Головний посил монументу – закарбувати в пам’яті і свідомості українців подвиг побратимів, що горою стали на захист свободи, гідності і справедливості, нагадувати новим поколінням, що майбутнє залежить лише від нас.

Основну частину пам’ятника висотою у 6 метрів виготовлять з нержавіючої сталі. Постамент буде з бетону, обкладений гранітними плитами.

За умовами конкурсу, розташують монумент біля кафе «Казка» на бульварі Лесі Українки, де у 1997 році було встановлено символічний камінь з написом, що на цьому місці облаштують пам’ятник «Борцям за волю і незалежність України». На території, де постане монумент, уже розпочали роботи з благоустрою.

Відкриття пам’ятника заплановано на День Незалежності України.

ІА "Вголос": НОВИНИ