Про це у розмовній студії «Правди. Наживо» на телеканалі НТА  говорили із політологом-міжнародником Петром Кузиком.

Насамперед, спілкувались про ситуацію, яка склалась навколо стосунків  України та Угорщини.

Адже, як відомо, міністр закордонних справ Павло Клімкін нещодавно заявив про те, що переговорний процес із Угорщиною врешті розпочався, і що конфлікту таки вдасться уникнути. Втім, учора іноземне МЗС повідомило про те, що «Угорщина не поступиться під міжнародним тиском і не складе права свого народу». Такі дії угорського уряду політолог пояснює продовженням авантюристської політики країни.

«Вона йде на загострення – і таким чином намагається добиватись результату», – зазначив він. За словами Петра Кузика, у такій поведінці офіційного Будапешту закладені кілька причин – як внутрішньополітичних, так і стратегічних зовнішньополітичних. «Перше – це, мабуть, мобілізація власного електорату. Влада хоче довести, що недарма проголосували за них», – додав він. За словами політолога, спрогнозувати те, чи піде країна на примирення – важко. Адже її політика є дуже нестабільною і доволі агресивною. Зрештою, як і російська.

Проте порівнювати їх  усе ж не варто: «Я би не ставив на один щабель тут зовнішньополітичні інструменти та інтереси Угорщини і Росії – тут дещо інший рівень і цілі. У випадку уряду Орбана –  це швидше таке генерування конфліктів для того, щоб створити інтригу і дотиснути опонента, аби той пішов на поступки.

У випадку Росії це також продовження тиску на Україну і однозначно стратегія їхня полягає в тому, щоб не збавляти рівень тиску для того, щоб ми пам`ятали про те, що Росія поруч, що їхні військові дислокуються в кількох десятках кілометрів від Сум, від Києва, зрештою. Це гра для того, щоб ми йшли на поступки».

Більше – у відео. Прямі ефіри «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ