Про це під час прес-конференції заявив командир «Карпатської січі» Олег Куцин, передає кореспондент «Вголосу»

«Я родом із Закарпаття, проживаю там постійно. Свого часу я створював у Закарпатській області «Товариство української мови», брав участь у виборчих кампаніях, двічі обирався депутатом місцевих рад, був заступником голови Тячівської РДА, а тому про ситуацію на Закарпатті я добре  знаю», – пояснив Олег Куцин.

Олег Куцин зазначив, що 12 листопада на Закарпатті патріоти традиційно вшанували пам'ять розстріляних у 20 ст. воїнів «Карпатської січі».

«11-12 листопада традиційно нами вшановувалася річниця заснування «Карпатської січі». Це формування було засноване  у 1938 році в Ужгороді. «Карпатська січ» – це військова формація, яка боролася за незалежність Української держави проти союзника Гітлера – хортівської Угорщини. Після того, як «Карпатська січ» зазнала поразки, тисячі її членів були розстріляними. І ми кожен рік відзначаємо їхню пам'ять, проводячи різні заходи у містах Закарпаття. І цього року в нас була низка заходів, як конференції, вшанування воїнів АТО», – сказав Олег Куцин.

«Націоналісти відчувають, що у Західній Україні зараз так розгортаються події, як свого часу на Донбасі, а тому під час святкування ми зверталися до керівництва Закарпаття, яке, на нашу думку, підіграє сепаратистам. Також до угорського консульства ми висунули низку вимог. Після наших офіційних заходів ми провели пікети біля Закарпатської ОДА, міськрад та угорського консульства в Ужгороді та Берегові. Під час маршу бійці українсько-російської війни зауважили на адмінбудівлі міської ради Берегова прапор іноземної держави. Воїни його демонтували та передали працівникам поліції, щоб на Закарпатті були виправлені ці злочинні дії», – додав командир «Карпатської січі».

Натомість угорські ЗМІ поширили фейкову інформацію про спалення угорського прапора.

«На нашу думку, та істерія, яка була піднята в угорських та закарпатських ЗМІ щодо цієї ситуації з навмисним перекручуванням фактів – це відволікання уваги від наших вимог. Бо ми вимагаємо від керівництва області звільнити депутата Закарпатської облради Ілде Коорос з посади керівника комісії з питань освіти і культури, оскільки вона є українофобкою. Також ми висунули п'ять вимог до угорського консульства, зокрема припинити тиск на міжнародній арені на Україну та не видавати мешканцям України угорських паспортів», – наголосив Олег Куцин.  

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ