Про це та про перспективи відмови від імпорту у розмовній студії «правди. Наживо» розповів Петро Топільницький, доцент кафедри видобування нафти й газу «Львівської політехніки».

Починаючи із 2014 року Україна імпортує менше газу, ніж видобуває, а споживання постійно знижується, починаючи ще із 2011 року. На це, за словами доцента, є кілька причин: «Основне – це через погану роботу підприємств, а також через те, що населення пробує трохи економити. Ну і, напевно, витрати чи втрати газу самими газовидобувними і транспортними підприємствами зменшилось».

Прокоментував Петро Топільницький і поширену тезу про те, що уже до 2020 року Україна зможе забезпечувати власні потреби газом із своїх родовищ.

«Я думаю, що реальний термін – це 2030 рік. Але це особливо нічого не змінить. Тому що, якщо ще 5-10 років тому собівартість газу була дуже низькою, 200-300 гривень за 1000 метрів кубічних, то зараз собівартість українського газу вже 3-4 тисячі, плюс рентна плата, і виходить, що ця собівартість майже така, як ціна на куплений газ», - зазначив він.

За словами доцента, наразі Україна є заручником Міжнародного Валютного Фонду, який вимагає встановлення паритетних цін на газ.

«Яку б ціну не поставили, наші «Укргазвидобування» і «Укрнафта» зможуть підняти собівартість газу настільки, що вона буде нерентабельної і потрібно буде її далі піднімати».

Більше – у відео. Прямий ефір «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00.

ІА "Вголос": НОВИНИ