Національне антикорупційне бюро України за заявою ГО «Том 14» почало кримінальне провадження проти ДП «Державний будівельний центр МОЗ України» через тендер на вибір проектувальника Інституту раку.

Про це стало відомо з офіційної відповіді НАБУ, що є у розпорядженні Наших грошей.

У червні НАБУ відмовилось відкривати провадження, бо на той момент Державне бюро розслідувань уже розслідувало привласнення службовцями «ДБЦ», МОЗ і приватних фірм бюджетних коштів на розбудові Інституту раку. Однак у жовтні Вищий антикорупційний суд за позовом «Том 14» зобов’язав НАБУ відкрити кримінальне провадження. Тому в листопаді НАБУ відкрило кримінальне провадження №52019000000000974 стосовно можливого розкрадання службовцями «ДБЦ» бюджетних коштів в особливо великому розмірі шляхом зловживання службовим становищем у сумі близько 28 млн грн.

Як писали «Наші гроші» раніше, у грудні 2018 року «ДБЦ» замовив ТОВ «БРК Проджект Інжиніринг» проектування реконструкції і розширення Національного інституту раку за 27,52 млн грн. Фірма не надала низку документів, зокрема про наявність кваліфікованих працівників та досвіду виконання аналогічних угод. Держаудитслужба перевірила тендер і встановила порушення, наслідком чого мало стати переоголошення торгів. Але «ДБЦ» проігнорувало держаудиторів. Тож приватна фірма з недоведеною наявністю досвіду і працівників розробила кошторис будівництва на 2,46 млрд грн. Причому всі перевірочні функції по цьому кошторису замовник поклав на приватні фірми, а не державні органи.

Згодом «Наші гроші» виявили купу дискримінаційних вимог у тендерній документації на розбудову Інституту раку за 2,46 млрд грн, після чого МОЗ закликало правоохоронців перевірити тендер. Зрештою замовник відмінив закупівлю через неможливість усунення порушень закону за рішеннями АМКУ по скаргах відхиленого ТОВ «Ріола-Модуль Лтд».

Як повідомлялося, директорку Національного інституту раку Олену Колесник відсторонили від виконання посадових обов’язків на час проведення комісійної перевірки Міністерства охорони здоров’я, яка відбуватиметься до грудня 2019 року.

ІА "Вголос": НОВИНИ