У вівторок, 23 жовтня, детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури затримали десятьох осіб, котрим повідомили про підозру в заволодінні 20 млн доларів «Ощадбанку».

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

"Мова йде про колишнього директора департаменту корпоративного бізнесу держбанку (зараз — заступник голови правління АТ "Ощадбанк"), колишнього начальника управління проектного фінансування АТ "Ощадбанк" (звільнився 2015 року з держбанку), колишню начальницю відділу управління проектного фінансування АТ" Ощадбанк" (тепер — керівник зазначеного управління держбанку)", — повідомили в НАБУ.

Інші підозрювані є колишніми бенефіціарами групи компаній "Креатив", а також ряд колишніх посадових осіб підприємств, які входять до складу цього холдингу, й оцінювач.

Згідно з даними НАБУ, в період з 2013-го по 2015 рік посадові особи групи компаній "Креатив" у змові з менеджментом банку підробили документи для отримання 20 мільйонів доларів кредиту.

Позика призначалася для "покупки насіння соняшнику", проте була виведена власниками компанії на рахунки офшорних компаній в Белізі та Швейцарії, "а потім цими ж грошима оплатили покупку корпоративних прав компаній, які мали цінну нерухомість".

"Детективи НАБУ мають докази, що, приймаючи рішення про надання кредиту, посадові особи АТ "Ощадбанк" спиралися на неперевірені, а іноді і підроблені документи, частина з яких створювалася при їхній же участі", — повідомляє НАБУ.

У результаті корупційної схеми з "Ощадбанку" фактично вивели 20 млн доларів США (160 млн грн в еквіваленті), що призвело до зменшення активів держбанку (збитків) на суму 133 млн грн.

Зараз детективи здійснюють слідчі дії, вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу.

ІА "Вголос": НОВИНИ