Про це повідомила прес-служба «Свободи».

Свободівць Олег Осуховський нагадав, що 10 квітня 2015 року парламент створив робочу групу, яку він очолював до 7 травня 2015 року, з перевірки оприлюднених Держфінінспекцією повідомлень про фінансові порушення, а також інші факти зловживань у державному секторі економіки. За результатами діяльності робочої групи з парламентської трибуни 5 червня 2015 року було оголошено проміжний звіт, який у цілому підтвердив достовірність і обґрунтованість публічних заяв голови Державної фінансової інспекції Гордієнка щодо порушень, які 2014 року призвели до матеріальних і фінансових збитків на суму 7,5 млрд. грн., а 2015 року – на  350 млн. грн.

«Робоча група встановила, що Держфінінспекція України, згідно з наданою письмовою інформацією, впродовж 2014 року і 1 кварталу 2015 року провела більше 5 тисяч контрольних заходів. Так, 2014 року в цілому по Україні проведено 4377 контрольних заходів, за результатами яких виявлено порушень, що призвели до втрат фінансових та матеріальних ресурсів, у розмірі 7466480,16 тисяч гривень, в тому числі збитків на суму 6698519,94 тисяч гривень. За 1 квартал 2015 року проведено 691 контрольний захід, за результатами виявлено порушень, що призвели до втрат фінансових та матеріальних ресурсів, у розмірі 349540,81 тисяча гривень, в тому числі збитків на суму 278828,52 тисячі гривень.

Зокрема, в енергетичному секторі підтвердилася озвучена М.Г. Гордієнком інформація про корупцію та виявлено нові зловживання. Зокрема, в «Укргазвидобуванні» зафіксовано збитки на суму 357,4 млн грн, в «Укртрансгазі», – 1 млрд. 400 млн грн., в «Енергоатомі» зловживання можуть сягнути суми 8,3 млрд грн. Особливо слід відзначити продаж 1,3 млрд куб м газу власного видобутку, який мав піти населенню, комерційним підприємствам.

Левова частка порушень у галузі транспорту і зв'язку припадає на січень-вересень 2014 року, тобто, в основному на період діяльності уряду А.Яценюка: по «Укрзалізниці» збитки сягнули 295,7 млн грн, по «Укрзалізничпостачу» – 300 млн. грн., по «Укрпошті» – 163,4 млн грн., по «Украероруху» – 60,4 млн грн. По ДП «Антонов» через неоформлення на державу корпоративних прав на акції RUSLAN INTERNATIONAL Ltd та долю RUSLAN SALIS GmbH втрати державного бюджету становлять щонайменше 44,8 млн грн, а через розміщення депозитів у «Брокбізнесбанку» (банку-банкруті) – 347,7 млн грн.

Втрати ДП «Український державний центр радіочастот» сягнули 280 млн грн, по НБУ – 220 млн грн, по «Родовід-банку» – 196 млн грн. Серед багатьох порушень в Міністерстві фінансів України найкричущими є незаконне надання державної гарантії по «Повітряному експресу» на 372,3 млн дол. та зайва сплата відсотків і комісій за запозиченнями – 17,9 млн. дол. Загалом це – понад 9 млрд грн! Особливо вражає позиція Мініфіну, який зараз у судах оскаржує ці порушення, які мали місце у часи Януковича. Також заслуговує на увагу факт надання Єнакієвській міській раді 100 млн грн. субвенції на виконання власних повноважень, що спричинило збитки на 31,5 млн грн.

В аграрній галузі зафіксовані збитки по Державній продовольчо-зерновій корпорації у сумі майже 2 млрд. 285,3 млн грн, з них 521,9 млн грн. – це кошти за непоставлену продукцію, які перерахували в передостанній день свого перебування на посаді колишні керівники ДПЗКУ Якубович та Бровді (останній – очільник закарпатського «Народного фронту»). Крім порушень, оприлюднених Гордієнком, є інформація про багатомільярдні зловживання вже новим керівництвом ДПЗКУ, оприлюднені інтернет-виданням «Главком» з відповідними підтверджувальними документами. Це – кредитування приватних компаній та умисний зрив виконання китайського контракту, внаслідок чого втрати за 13 років контракту можуть становити 4-5 млрд доларів. Також СБУ підтвердило, що службові особи ДПЗКУ уклали шахрайський контракт за свідомо завищеною вартістю на закупівлю 55 тис. тонн кукурудзи в европейського постачальника, перерахували передоплату понад 7 млн дол. Унаслідок цих протиправних дій службовців завдано збитків на суму близько 500 тис. доларів, або понад 1 млн грн. Міністерством аграрної політики вже розпочато внутрішнє розслідування цих фактів. Та чи буде воно мати якийсь результат? У Державній бюджетній установі «Аграрний фонд» попереджено незаконне використання бюджетних коштів на 152,2 млн грн та виявлено нестачу зернових на 28 млн грн. По ПАТ «Аграрний фонд» виявлено схему, яка призвела до втрат активів, а згодом і збитків на 2 069 млн грн. На цю суму розміщено депозити у ПАТ «Брокбізнесбанк».

Слід звернути увагу на те, що сьогодні є всі підстави розпочати процес повернення в державну власність Укртелеком, оскільки покупець акцій ТОВ «ЕСУ» не виконав приватизаційних умов, а саме: не передав Держспецзв'язку обладнання телекомунікаційної мережі спецпризначення. А державний бюджет витратив на її облаштування 220 млн грн.», – наголосив Олег Осуховський.

Націоналісти вимагають від директора НАБУ Артема Ситника провести об'єктивне досудове розслідування щодо всіх указаних фактів порушень, вжити заходів, аби притягти винних осіб до встановленої законом відповідальності та забезпечити відшкодування завданих державі збитків.

Додамо, що 29 січня 2016 року Олег Осуховський звернувся до голови спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького з депутатським запитом, в якому вимагав якісного проведення досудового розслідування всіх виявлених Державною фінансовою інспекцією фактів збитків для бюджету за період 2010-2014 років, які підтверджені під час діяльності Робочої групи Верховної Ради України.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ