Детективи Національного антикорупційного бюро України затримали чинного та колишнього директорів ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт» за підозрою у розтраті $2,23 млн.

Про це 4 березня повідомила прес-служба НАБУ, пишуть Наші гроші.

Також детективи у співпраці з прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в рамках цієї справи затримали трьох екс-посадовців «Спецтехноекспорт», яке входить до концерну «Укроборонпром». Інших деталей НАБУ не повідомило.

З кримінального провадження №52017000000000889 від 20.12.2017 року відомо, що НАБУ встановило, що у 2015 році «Спецтехноекспорт» уклав угоду з компанією «Global Marketing SPL TD». Документ передбачав, що іноземна компанія надасть українській послуги, пов’язані з  виконанням контракту для Міністерства оборони Індії (Штабу Військово-повітряних сил), який було підписано роком раніше.

За даними НАБУ, фактично умови угоди з «Global Marketing SPL TD» виконані не були, але сторони підписали акти виконаних робіт, на підставі яких «Спецтехноекспот» перерахував фірмі $2,6 млн на рахунок «Noor Islamic Bank» в Об’єднаних Арабських Еміратах.

З липня 2018 року керівником «Спецтехноекспорту» є Владислав Бельбас, який до того був першим заступником директора підприємства, а у його відсутність – в.о. керівника. Бельбас до цього керівником ТОВ «Дозор Авто» (раніше називалася «Богдан Схід Авто») Олега Гладковського. «Дозор Авто» до цього часу зареєстроване в Києві по вул. Електриків 29-А разом з корпорацією «Богдан».

Також Бельбас представлявся в ЗМІ як директор напрямку вантажних автомобілів і автобусів «Хюндай Мотор Україна». Останню фірму очолює Ігор Гладковський – син Гладковського.

Нещодавно НАБУ після сюжету «Наші гроші з Денисом Бігусом» завело кримінальне провадження стосовно постачання на заводи «Укроборонпрому» фірмами «Оптимаспецдеталь» та «Ренал» деталей низької якості по завищеним цінам на загальну суму понад 250 млн грн.  Фірми перебували під контролем Ігоря Гладковського та його спільників. Допомогу в схемах постачання міг надавати Гладковський-старший, якого президент Перо Порошенко 4 березня звільнив з посади першого заступника секретаря РНБО.

З 2015 року «Спецтехноекспорт» керував Павло Барбул. Його батько пов’язаний з групою одеських шляховиків Геннадія Труханова. Офіційно в літку 2018 року Барбул-молодший звільнився за згодою сторін. Одразу після цього звільнення його родина обзавелася новим великим будинком у Конча-Заспі під Києвом. Вартість такого будинку стартує від 14 млн грн. Одним з сусідів Барбулів в закритому котеджному містечку став перший замголови Служби зовнішньої розвідки Сергій Семочка.  Нагадаємо, програма «Наші гроші з Денисом Бігусом» знайшла у родини Семочка нерухомості в Козині орієнтовною вартістю  $8 млн, які не відповідають офіційним доходам родини за останні 8 років,  а також російські паспорти.

ІА "Вголос": НОВИНИ