Про це йдеться у заяві Національного антикорупційного бюро України.

Ідея надати Генпрокурору право визначати підслідність злочинів знизить ефективність боротьби з корупцією та може зашкодити міжнародному іміджу України.

«Запропоновані ймовірні зміни до КПК України… замість злагодженої роботи правоохоронних органів із викриття фактів корупції, можуть призвести до хаосу», - вважає бюро.

У відомстві зазначають, що наразі чинне законодавство чітко обумовлює, які правопорушення має розслідувати НАБУ. Якщо оперативні підрозділи будь-якого правоохоронного органу виявляють ознаки правопорушення, вони зобов'язані направити відповідні матеріали до того правоохоронного органу, до якого за підслідністю відноситься скоєний злочин.

У НАБУ вважають, що відмова від цього правила дозволить оперативним підрозділам всіх правоохоронних органів направляти матеріали щодо задокументованих злочинів, розслідування яких відносяться до компетенції НАБУ, на власний розсуд в залежності від взаємин з певними слідчими підрозділами, нехтуючи вимогами підслідності.

 «Це призведе до того, що правоохоронні органи замість того, щоб робити свою справу, будуть займатися тим, що активно реєструватимуть кримінальні провадження щодо міністрів та губернаторів (що є підслідністю НАБУ) заради піару», - вважає директор НАБУ Артем Ситник.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ