Розслідування стосовно нардепа Олександра Онищенка, підозрюваного в організації корупційної схеми з розкрадання коштів під час видобутку та продажу природного газу, завершено. Про це повідомляє прес-служба Національного антикорупційного бюро.

Оскільки Онищенко перебуває за межами України, то про завершення розслідування повідомили його адвокатів.

«Через ті самі причини й у такий самий спосіб  про процесуальну дію повідомлено й іншого співучасника корупційної схеми – фінансового директора товариств, підконтрольних злочинній організації», - йдеться в повідомленні.

Наразі підозрюваним та їхнім захисникам надано доступ до матеріалів слідства для ознайомлення.

«Після цього буде складено обвинувальний акт для подальшого скерування до суду», - повідомили в НАБУ.

За версією слідства, в період з січня 2013 по червень 2016 року члени злочинної організації протиправно заволоділи коштами, отриманими від реалізації газу, в розмірі понад 1,6 мільярда гривень, внаслідок чого «Укргазвидобування» зазнало збитків на більш ніж 740 мільйонів гривень.

Загалом до участі у «газовій схемі»  встановили причетність 29 осіб.

7 осіб, у тому числі народний депутат Олександр Онищенко, перебувають у розшуку, 12 обвинувальних актів стосовно 18 осіб скеровано до суду, із них щодо 7 осіб набрав законної сили обвинувальний вирок.

Раніше Національне антикорупційне бюро (НАБУ) викликало на допит депутата-втікача Олександра Онищенка.

Як писав «Вголос», Адміністрація Президента відмовилась коментувати аудіозаписи щодо екс-міністра екології та природних ресурсів Миколи Злочевського. Більше того, розмови Онищенка з нібито Петром Порошенком там назвали фейком.

У НАБУ також заявили, що готові вивчити оригінали оригіналів записів.

Олександр Онищенко, який переховується за кордоном, у свою чергу, заявив про готовність надати НАБУ для експертизи оригінал запису розмови нібито з президентом Петром Порошенком.

Нагадаємо, 5 липня 2016 року Верховна Рада підтримала подання генпрокурора про притягнення до кримінальної відповідальності, затримання і арешт Онищенка. 27 липня Луценко підписав повідомлення про підозру депутатові.

Наприкінці лютого 2017 Вищий адміністративний суд відмовився повертати Онищенку депутатську недоторканність. Йому інкримінують корупційні зловживання при реалізації газу, видобутого під час спільної діяльності з ПАТ «Укргазвидобування».

ІА "Вголос": НОВИНИ