Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на джерело в НАБУ.

НАБУ підозрює, що суддя Гончаренко могла за неправомірну вигоду виносити рішення про встановлення фактів родинних відносин іноземців із громадянами України, що в подальшому ставало підставою для набуття українського громадянства. За даними слідства, суддя Гончаренко в 2015-2017 роках ухвалила щонайменше 12 аналогічних рішень про встановлення фактів родинних відносин іноземців із українцями.

НАБУ провело допит двох іноземців, які за рішенням судді набули українського громадянства. За їхніми словами, вони заплатили по $20 тис кожен громадянину України, вихідцю з Лівану. Детективи встановили його особу, а також виявили, що до заяв на ім’я президента України про прийняття до громадянства прикріплялася довідка здобувача про розуміння державної мови в обсязі, достатньому для спілкування. Ця довідка була видана директором середньої загальноосвітньої школи №84 Печерського району міста Києва.

Але під час допиту директор заявив, що підпис на вищевказаних документах від його імені підроблений, а школа не використовувала вказані штамп і печатку.

Під час досудового розслідування НАБУ отримало доступ до самої довідки про знання української мови, яка зберігається в Державній міграційній службі.

Також у Бюро отримали доступ до автоматизованої системи документообігу суду «Д-3», яка функціонує в Звенигородському райсуді Черкаської області. Детективи вважають, що в неї могли втрутитися з метою, щоб справи потрапляли до потрібного судді. За цим фактом уже призначена експертиза.

В декларації за 2017 рік суддя Тетяна Гончаренко вказала, що мешкає з сином, але не зазначила жодної нерухомості – ні власної, ні орендованої. З майна вона тільки задекларувала Nissan Note 2007 р.в.

В листопаді 2017 року 29 листопада Служба безпеки України затримала агента Національного антикорупційного бюро. За версією СБУ, агента затримали під час спроби передачі хабара першому заступнику голови ДМС – Діні Пімаховій. Натомість, НАБУ заявило, що це Генеральна прокуратура України та СБУ незаконно втрутилися у спецоперацію агентства, спрямовану на виявлення учасників організованого злочинного угруповання у Державній міграційній службі України.

В квітні 2018 році НАБУ заявило, що в рамках зірваної операції затримало співробітника СБУ при отриманні $47 тис хабара. Місяцем раніше стало відомо, що Пімахову звільнилиз ДМС за власним бажанням.

ІА "Вголос": НОВИНИ