Закон президент України Петро Порошенко підписав 5 березня. Вчора документ опублікували у парламентському виданні «Голос України».

Доведення до самогубства або до спроби самогубства каратиметься обмеженням або позбавленням волі на термін до 3 років. У тому числі, якщо з людиною жорстоко поводилися, шантажували, систематично принижували або змушували робити те, що вона не хотіла. У нормі закону також згадується «схиляння до самогубства» та «інші дії, що сприяють вчиненню самогубства».

Згідно з іншими нормами ст. 120 Кримінального кодексу, доведення до самогубства особи, яка перебувала в матеріальній чи іншій залежності від винуватого, або щодо двох чи більше осіб каратиметься обмеженням або позбавленням волі терміном до 5 років. А схиляння до самогубства неповнолітнього – позбавленням волі на термін від 7 до 10 років.

Як відомо, раніше серед підлітків стали набирати популярності так звані «групи смерті» в соцмережах. Неповнолітніх «вербували» у групи, пропонували ігри квести з нанесенням собі каліцтв, кінцевою метою яких було самогубство. Зазначалося, що раніше організаторів подібних груп складно було притягнути до відповідальності через відсутність необхідних норм у Кримінальному кодексі.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ