Вчора документ опублікували в «Голосі України», повідомляє «112 Україна».

Документ вносить зміни до закону «Про військовий обов'язок і військову службу», відповідно до яких на іноземців та осіб без громадянства, які служать за контрактом у Збройних силах України, поширено такі самі умови виплати одноразової допомоги в разі загибелі, смерті, інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності, як і для військовослужбовців-українців.

Раніше родичі іноземців могли розраховувати на виплату 500 прожиткових мінімумів для працездатних осіб у разі загибелі чи смерті військовослужбовця.

Збільшено суму допомоги в разі загибелі під час виконання службових обов'язків чи внаслідок захворювання, пов'язаного зі службою, а саме 750 прожиткових мінімумів для працездатних осіб станом на початок року (1 млн 321,5 тисячі грн у 2018 році).  У разі смерті військовослужбовця в період військової служби або внаслідок захворювання чи нещасного випадку під час служби – як і було, 500 прожиткових мінімумів для працездатних осіб станом на початок року (881 тис. грн у 2018 році).

Збільшено й виплати в разі встановлення військовослужбовцю інвалідності:

I групи – 400 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на початок року, а це 704,8 тис. грн у 2018 році (було 250 прожиткових мінімумів для працездатних осіб);

II групи – 300 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на початок року, що становить 528,6 тис. грн у поточному році (було 200 прожиткових мінімумів для працездатних осіб);

III групи – 250 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на початок року, тобто 440,5 тис. грн (було 150 прожиткових мінімумів для працездатних осіб).

Якщо військовослужбовцю-контрактнику встановили інвалідність під час військової служби або в результаті такої служби (протягом трьох місяців після звільнення чи пізніше), сума виплати має бути не меншою за 70-кратний прожитковий мінімум для працездатних осіб (123,34 тис. грн у 2018 році).

Зазначимо, що відповідні розміри виплат військовослужбовцям встановлено в ст. 16-2 закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей».

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ