У пояснювальній записці до законопроекту значилось, що в українському законодавстві немає механізмів врахування екологічних міркувань при розробці документів державного планування. Окрім того, документ спрямований на узгодження процедур проведення екологічної оцінки із аналогічними процедурами в державах Євросоюзу, повідомляє «112 Україна».

Згідно із законом, орган виконавчої влади чи місцевого самоврядування, або інший замовник документів державного планування має забезпечити проведення стратегічної екологічної оцінки таких документів. Замовник також враховує у документі держпланування звіт про стратегічну екологічну оцінку, результати громадського обговорення та консультацій із іншими країнами – за необхідності. За фінансування стратегічної екологічної оцінки також відповідає замовник.

У законі прописані етапи проведення еко-оцінки:

Визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки

У відповідній заяві треба буде зазначити ймовірні наслідки втілення документу держпланування – а також заходи для зменшення негативних. Громадське обговорення заяви триватиме від 15 днів з моменту публікації. Опублікувати документ має замовник.

Складання звіту про стратегічну екологічну оцінку

У такому звіті мають описати, у якому стані наразі довкілля та здоров'я людей на відповідній території; прогнози щодо цього та можливий вплив реалізації документу держпланування. Наслідки мають спрогнозувати на один рік, 3-5, 10-15, а за необхідності – і 50-100. Також треба буде описати заходи для попередження чи пом'якшення негативних впливів.

Документ має містити короткий опис всього цього простими словами – для широкого загалу.

Такий звіт підписується всіма його авторами і виконавцями із зазначенням їх кваліфікації.

Громадське обговорення

Повідомлення про оприлюднення проекту документа держпланування та звіту про стратегічну еко-оцінку має містити інформацію про строки громадського обговорення (не менше 30 днів) і про те, як можна взяти у них участь.

Результат громадського обговорення – це довідка із зауваженнями, кожне з яких підлягає розгляду.

Міжнародні консультації

Якщо наслідки реалізації держпланування можуть вплинути на мешканців не тільки України, а й іншої держави, Мінекології забезпечує проведення консультацій. Країні надсилають проект документа держпланування і дають 30 днів для того, щоб висловити зауваження. Сторони домовляються про умови перекладу всіх необхідних документів тощо.

Врахування звіту про еко-оцінку, обговорень і консультацій

Замовник враховує в документі держпланування одержані зауваження або мотивовано їх відхиляє. Йдеться про зауваження у звіті про еко-оцінку, результати громадського обговорення та міжнародних консультацій.

Інформування про затвердження документа держпланування

Замовник протягом п’яти робочих днів з дня затвердження документа державного планування розміщує на своєму офіційному веб-сайті фінальний варіант документа та повідомляє про заходи для моніторингу наслідків реалізації планів. Додаються також довідки про консультації та громадське обговорення.

Про все це повідомляє Мінекології.

Моніторинг наслідків

Замовник моніторить наслідки виконання документа держпланування для довкілля і здоров'я людей; один раз на рік публікує результати на своєму офіційному сайті. При виявленні непередбачених звітом негативних наслідків замовник вживає заходів для їх усунення.

Порядок проведення такого моніторингу затвердить Кабмін.

ІА "Вголос": НОВИНИ