Тепер Президент може призначати голів районних і обласних державних адміністрацій за поданням Кабміну, а також звільняти зі згаданих посад, повідомляє «112 Україна».

Уряд призначає і звільняє керівників центральних органів виконавчої влади, які не входять до складу Кабміну, а також їх заступників.

Закон передбачає, що закон «Про держслужбу» не розповсюджується на голів РДА і ОДА.

Голови місцевих держадміністрацій більше не держслужбовці категорії «А». А ось держслужбовцями категорії «Б» стали керівники та заступники керівників структурних підрозділів місцевих держадміністрацій та апаратів держадміністрацій.

У місцевих держадміністраціях повноваження керівника держслужби здійснюватимуть:

- керівник апарату – в апараті місцевої держадміністрації та її структурних підрозділах (крім підрозділів зі статусом юридичних осіб публічного права);

- керівник структурного підрозділу зі статусом юридичної особи публічного права – у такому підрозділі.

Щоб державні органи могли функціонувати, поки проводиться конкурс на зайняття вакантної посади, строком до 3 місяців зможуть перекласти обов'язки держслужбовця категорії «А» на одного із заступників або на одного з керівників самостійних структурних підрозділів.

Якщо посади заступника керівника самостійного структурного підрозділу у державному органі немає або якщо така посада є вакантною, можна перекласти обов'язки на одного із держслужбовців, які працюють у відповідному структурному підрозділі.

Нагадаємо, що призначення керівників місцевих адміністрацій на конкурсній основі було передбачено законом про державну службу, який парламент прийняв у 2015 році в межах виконання зобов'язань перед ЄС в обмін на отримання фінансової допомоги в розмірі близько 100 млн євро. До прийняття цього закону голів обласних районних державних адміністрацій Президент призначав і звільняв за поданням Кабінету міністрів.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ