Пише видання «Новое время».

Австралійський вчений Мерлін Томас стверджує, що кава – найпопулярніший стимулятор у світі, але це не означає, що вона корисна для здоров'я:

«Кава – надзвичайно складна суміш різних сполук, що надходять із зерен, і тих, що додаються або зникають у процесі ферментації, обсмажування і заварювання.
Деякі органічні компоненти кави теоретично можуть бути корисні для здоров'я. До них відносяться антиоксиданти, лігнани і мінерали. Але є в ній і шкідливі хімікати. Наприклад, акриламід.
Утім, найвідоміший компонент, що входить до складу кави, – кофеїн. Кожна чашка розчинної кави містить близько 100 міліграмів цього стимулятора».

За його словами, кофеїн блокує рецептори (аденозин), що відповідають за притуплення мозкової активності, таким чином стимулюючи роботу нашого мозку. Звідси й виникає ефект бадьорості у сонний ранок. Це також одна з причин, чому після випитої кави можна не спати вночі.
Кофеїн також стимулює обмін речовин і трохи підвищує рівень систолічного артеріального тиску (від двох до 12 мм рт. ст.), але цей ефект – короткостроковий. 

Вчений стверджує, що помірне щоденне споживання (дві або три чашки) не призводить до зростання ризику гіпертонії, а більш активне споживання – 5-8 чашок – може.

Від постійного споживання кави виникає залежність. Тобто, чим частіше ви п'єте каву, тим більша ймовірність, що захочеться ще одну чашечку. Але якщо вже вирішите повністю відмовитися від неї, то можна зіткнутися із симптомами абстинентного синдрому – головними болями, втомою, неуважністю і поганим настроєм.  

Але в такої «ломки» теж є своя зворотна сторона. Піддаючи тіло помірному стресу, надалі ми краще справляємося зі стресом і більше підготовлені до будь-якої реальної загрози. 
Також вчений говорить, що через надмірне споживання кави (більше восьми чашок у день) пов'язують із підвищенням ризику раку грудей (до настання менопаузи), остеохондрозу, артриту, інсульту та серцевої аритмії. Поки незрозуміло, викликано це хімічними елементами, що містяться в каві, чи способом життя людини, яка споживає каву в таких великих дозах.

Проте, дані досліджень свідчать, що помірне щоденне споживання кави може трохи знизити ризик розвитку хвороб Альцгеймера, Паркінсона, депресії, цукрового діабету 2-го типу і деяких видів раку.
Але жодне з перерахованих вище припущень недостатньо переконливе для того, щоб рекомендувати пити каву.

ІА "Вголос": НОВИНИ