Українська компанія «Нафтогаз» виграла арбітраж у Гаазі про визнання РФ винною у втраті компанією активів у результаті окупації Криму.

Про це заявив голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв під час брифінгу, інформує ТСН.

«Нафтогаз України отримав рішення арбітражу з міста Гаага, де розглядалось питання позову Нафтогазу до РФ щодо втрачених активів у Криму та на шельфі Чорного моря. Рішення є позитивним. Ми змогли довести в трибуналі, що юрисдикція зі захисту інвестицій розповсюджується на цей випадок, по-друге, ми змогли довести, що Росія як держава винувата у втраті цих активів і має за це відповідати, тобто надати компенсацію», — наголосив він.

За словами Коболєва, попередньо суму компенсації оцінюють у приблизно 5 млрд доларів США.

«Остаточне рішення щодо суми стане предметом наступного слухання, яке ми очікуємо цього року, і сподіваємось на початку наступного року отримати рішення щодо суми компенсації», — додав очільник НАК.

Крім цього, Коболєв заявив, що захоплення активів «Нафтогазу» відбулося в момент анексії Криму Росією.

«На моє переконання, операція щодо Криму готувалася заздалегідь. Тому що спланувати такі речі, як спроби створити документальну базу, що якісь активи забирали до анексії, така думка за ніч не народжується, і явно доводить учергове, що Росія планувала операцію зі захоплення Криму задовго, як вона почалась», — резюмував він.

Раніше повідомлялось, що борг російського “Газпрому” перед “Нафтогазом” продовжує зростати.

Як писав “Вголос”, Україна продала заарештоване майно “Газпрому”.

Напередодні у “Нафтогазі” анонсували стягнення активів “Газпрому” у нових країнах.

ІА "Вголос": НОВИНИ