Про це повідомила прес-служба компанії.

Її пропозиції передбачають середню вартість транзиту через територію України на рівні 2,17 долара за тисячу кубометрів на 100 км (з ПДВ та паливною складовою). Це на 20% менше за ставку на транзит за нинішнім контрактом з «Газпромом», а також у 2,3 разу менше, ніж середня вартість транзиту за чинними регульованими тарифами, встановленими НКРЕКП у грудні 2015 року.

Крім того, це менше порівняно з передбачуваним тарифом на транзит газу по «Північному потоку-2».

Під час розрахунку тарифів «Нафтогаз» виходив зі сценарію майже повного завантаження потужностей газотранспортної системи України на точках виходу в ЄС - тобто з урахуванням транзиту газу на рівні 141 млрд куб. м/рік, що відповідає фактичним обсягам транзиту в 1998 році. Такий сценарій можливий у випадку відмови від будівництва трубопроводу «Північний потік-2», а також у разі розблокування з російської сторони транзиту газу, що його видобувають приватні російські компанії і компанії з Середньої Азії.

Нагадаємо, будівництво «Північного потоку-2» може знизити транзит газу через Україну до мінімуму.

Проект «Північний потік-2» передбачає будівництво і роботу двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Голова «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що після побудови «Північного потоку-2» і «Турецького потоку» транзит газу через Україну знизиться в десять разів.

Зараз Україна отримує близько 3 млрд доларів на рік від транзиту російського газу.

ІА "Вголос": НОВИНИ