Про це заявив головний комерційний директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко на своїй сторінці у Фейсбук.

«Як ми сказали Газпрому на тристоронній зустрічі, мирова угода щодо вже прийнятих арбітражем рішень не є можливою. Це навіть суперечить суті мирових угод - потрібно було про них домовлятися до прийняття остаточного рішення арбітражем. А зараз вже пізно просити «мирову угоду» за цими спорами. Газпром має сплатити нам за рішеннями арбітражу $2,56 млрд. Плюс вже $75 млн відсотків», – зазначив Вітренко.

Більш того, «Нафтогаз» тепер вимагатиме навіть компенсувати витрати на примусове стягнення.

«І поки не отримаємо ці кошти, ми будемо продовжувати примусове стягнення, арештовуючи активи «Газпрому» по всьому світу», – підкреслив топ-менеджер українського держхолдингу.

На думку Вітренка, «Газпром» «прекрасно розуміє» всі ризики для себе від невиконання рішення арбітражу. «Саме тому вони і попросили на тристоронній зустрічі, щоб ми припинили арештовувати їхні активи. На що їм було сказано тверде «ні», – нагадав комерційний директор «Нафтогазу».

«Нафтогаз» при цьому нагадує, що на сьогодні з «Газпромом» ведуться нові арбітражні процеси, крім тих процесів, по яким остаточне рішення вже було прийнято. Сума компенсації, яку «Нафтогаз» вимагаємо від «Газпрому» за новими арбітражними процессами, вже перевищує $12 млрд.

Тож говорити про «мирову угоду» можливо лише за новими справами, але аж ніяк не щодо «старих» рішень. При цьому це не може затримувати тристоронні переговори щодо транзиту після 2019 року.

«Якщо «Газпром» хоче «мирову угоду» щодо цих нових арбітражних процесів, він може у позасудовому порядку сплатити нам цю компенсацію», – резюмував Вітренко.

Зазначимо, що НАК «Нафтогаз України» заявляє про перемогу у Стокгольмському суді над «Газпромом» в суперечці щодо транзитного контракту.

ІА "Вголос": НОВИНИ