Зокрема, арбітраж повністю відхилив вимоги «Газпрому» за положенням «бери або плати» на $56 млрд у 2012-2017 рр. Ця частина спору була найбільшою за грошовими вимогами сторін.

Окрім того, Нафтогаз домігся зменшення майбутніх обов'язкових річних обсягів у понад 10 разів у відповідності до його фактичних потреб у імпорті газу. Ціна газу, отриманого «Нафтогазом» у 2 кварталі 2014 р, знижена на 27% з 485 дол. за тис. кубометрів до 352 дол. за тис. кубометрів. Завдяки перегляду контрактної ціни «Нафтогаз» зекономив 1,8 млрд дол. на газі, придбаному у 2014-2015 рр.

«Це надзвичайно позитивний для «Нафтогазу» результат, – зазначив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко. – По-перше, офіційно відхилено претензії «Газпрому» на загальну суму понад 75 млрд дол. А це дуже серйозно. Ще один момент: відтепер «Газпром» не зможе користуватись якимись штучними формулами, закладеними колись урядом Тимошенко у газовий контракт. Це означає, що ми отримали кращі умови для того, щоб торгуватись у тому числі і з європейцями за газ. І, найголовніше, що зробив Стокгольмський арбітраж: чітко й однозначно сказав, що Україна є частиною Європи. «Газпром» же раніше казав, що у них з Україною «особливі умови роботи». Тепер так не буде».  

Нагадаємо, що у Стокгольмському арбітражі тривають слухання між компанією НАК «Нафтогаз України» та російським «Газпромом» щодо умов контракту на постачання газу з Росії до України з 2009 року.

 

«Вголос» 

ІА "Вголос": НОВИНИ