Відтік інвестицій іноземних фондів із Росії цього року перевищив $1 млрд. Більше фонди виводили з Росії лише 2013 року — $3,1 млрд.

Про це пише видання «Комерсант», ґрунтуючись на даних BofA Merrill Lynch з урахуванням оцінок Emerging Portfolio Fund Research (EPFR).

Згідно з підрахунками, перша хвиля відтоку коштів припала на перше півріччя і була пов'язана з геополітичним фоном навколо Росії. Навесні з країни вивели $700 млн. Цьому сприяла січнева публікація Мінфіном США «кремлівського списку» великих чиновників і бізнесменів, щодо яких можуть бути введені обмеження. Самі санкції послідували в квітні. А в серпні до Конгресу США внесли законопроект про нові антиросійські санкції.

«Санкції проти UC Rusal і ряду інших компаній у квітні та загроза санкцій проти держбанків знизили російські акції, а ризик нових обмежень відлякував можливих інвесторів», був пояснює партнер FP Wealth Solutions Олексій Дебелов.

Наприкінці року паніки інвесторам додали ціни на нафту. Особливо після того, як були пробиті рівні $60 і $55 за барель. Тільки за останні три тижні відтік коштів інвесторів із фондів, орієнтованих на російський ринок, становив $330 млн.

Скорочення припливу коштів 2018 роек спостерігалося на всіх ринках. За неповні 12 місяців фонди, орієнтовані на emerging markets, залучили на $12 млрд менше надходжень, ніж роком раніше, що становило близько $50 млрд. З країн БРІК найбільший приплив зафіксували фонди Китаю був $31 млрд. Відтік відзначали фонди Індії, з яких за рік вивели майже $3,5 млрд.

ІА "Вголос": НОВИНИ