Засновник Української медичної експертної спільноти Ігор Найда пояснив, чим обернеться нова медична реформа для пересічного пацієнта.

Про це він розповів у коментарі «Вголосу».

«Краще для більшості українців не буде. Буде 10-15% пацієнтів, які залишаться задоволеними. Там, де є хороший менеджмент, де знайдуть спосіб контактувати з органами місцевого самоврядування в регіонах з достатніми фінансовими ресурсами, це допоможе покращити ситуацію. У тих регіонах, які мають доходи, де є кваліфіковані управлінці, ситуація теж буде непоганою. У таких місцевостях є певний матеріально-технічний ресурс, хороші кадри і можливість лобіювати свої інтереси. Тому 10, 15, а може й 30% пацієнтів виграють від реформи. Проте скільки людей залишиться «за бортом»? За підрахунками експертів, кваліфікована первинна медична допомога для дитини, дорослого і людини похилого віку вартує в 3-5 разів дорожче, аніж було вкладено попередньою владою. Що тоді говорити про «вторинку», коли прийнятий бюджет такий мізерний? Також у нас не вистачає кваліфікованих фахівців, насамперед управлінської ланки», - пояснив Ігор Найда.

«Крім того, Конституція України забороняє поділ людей на тих, хто прив’язаний до сімейного лікаря і тих, хто ні. Мені не мають права заборонити отримувати рівні права з людьми, які уклали договір з сімейними лікарями. От як тепер бути? Тобто, питань більше, ніж відповідей», - додав медик.

«Якщо підсумувати, то повторюсь: максимум 30% людей будуть лікуватись більш-менш нормально, для когось ситуація навіть покращиться, але у нас немає ресурсів, щоб забезпечити такими умовами переважну більшість українського суспільства. Нам не вийде зберегти і зміцнити здоров’я людини, щоб примножити людський капітал, що ґрунтується на здоров’ї кожного українця. Саме це є нашою метою, оскільки це є економічна категорія, а влада цим не живе. Влада думає, як залишитись біля «корита», а що буде за 3, 5 і 10 років малого кого цікавить. Тому наша нація гине», - підкреслив він.

Більш детальну інформацію про медичну реформу можна дізнатися у статті “Медична реформа: безкоштовна медицина чи епідемія туберкульозу?“

ІА "Вголос": НОВИНИ