Про це пише «Укрінформ».

«Мені соромно за те, що сталося, мені б і в голову не прийшла думка питати, в якій Церкви хрестили дитину. Я добре пам'ятаю, що казав покійний Блаженніший Володимир Сабодан: людей з УПЦ КП і УАПЦ перехрещувати не потрібно. А раз хрещення дійсне, можливе і відспівування», – сказав один із священиків УПЦ МП.

Ще один митрофорний протоієрей заявив, що має намір все, що сталося, обговорити зі своїм приходом: «Все, що сталося, вважаю підлістю по відношенню до батьків дитини і порушенням апостольських правил. На російських церковних сайтах є правило батька церкви Василя Великого. Він стверджує, що слід визнавати хрещення людей, які інакше мислять про деякі церковні предмети, адже вони належать до церкви. Ті, хто забороняє відспівувати небіжчиків із невизнаних церков, зазіхають на авторитет Отців церкви».

«Я серйозно вивчав тему, оскільки давно хотів відповісти собі на це питання, спираючись на документи. На офіційному сайті РПЦ знайшов цю відповідь. Нам пропонують ознайомитися і брати для вирішення книгу російського священика Олександра Усатова, де на 29-й сторінці чітко написано, цитую : «Англікани, лютерани, реформати, старообрядці і сучасні розкольники (наприклад, українські філаретівці) приймаються за другим чином – через Миропомазання ...». Їх хрещення визнається, а значить, виходячи з цього, ми не маємо права не відспівати, тому що людина була хрещена», – заявив ще один батюшка.

«Випадок обурливий. І проблема не у відсутності канонів для відспівування, а у відсутності милосердя. Я відспівував віруючих вірменської церкви і АТОвця, який наклав на себе руки, бо вважаю, що у нього була зламана психіка, і сталося це на фронті, коли він захищав Україну», – сказав священик із Волині.

«Я відспівував віруючих КП. І не бачу для цього жодних перешкод, окрім «благословень» окремих архієреїв», – заявив батюшка з Сумщини.

Як писав «Вголос», у Запоріжжі священик УПЦ МП відмовився відспівувати 2-річного малюка, на якого з вікна будинку випав самогубця, посилаючись на те, що хлопчик був хрещений в церкви Київського патріархату.

Це викликало у суспільстві великий резонанс. Обурені люди приносять під церкви УПЦ МП ляльки.

ІА "Вголос": НОВИНИ