Про це Мокшицький заявив у Львові сьогодні, 10 жовтня, передає кореспондент «Вголосу».

«Сьогодні нам потрібні церква Ольги і Єлизавети у Львові, костели у Брюховичах, у Зимній Воді. Наші вірні питаються, для чого нам будувати новий костел, якщо ми мали вже тут костел. Тому ми хочемо залагодити цю справу і хочемо, щоб все відбулося справедливо і згідно з нашою християнською етикою.

Кожний орден має власність, незалежно чи це в Польщі чи в Україні, - підкреслив Мечислав Мокшицький. - Тут, в Україні, ще Президент Леонід Кучма підписав Закон про повернення культових споруд до своїх власників. І свого часу українська влада незаконно видавала храми римо-католицькі греко-католикам. Це, на жаль, багато костелів передано греко-католикам, православним і навіть протестантам. Ми завжди будемо претендувати на нашу власність, хоча вона передана іншим людям. Маємо на це право. І хоча не всі ці церкви нам потрібні, ми могли б передати або подарувати їх іншим. Тепер ми тільки просимо зі 126 в Україні повернути нам у першу чергу храм Стрітення Господнього, що знаходиться на поруч з нашою Курією на вул. Винниченка у Львові».

Мечислав Мокшицький також додав, що він очікує від греко-католиків зустрічних кроків для врегулювання майнових питань. Адже церква, за його словами, вчить шанувати чужу власність і заповідь «Не вкради». Тому ці церкви, наголосив Митрополит, не польські, а власність Римо-Католицької церкви.

 

 

 

 

Довідка «Вголосу».

 

Відповідно до роз’яснення Вищого Арбітражного суду України, «Про деякі питання, що виникають при застосуванні Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" згідно з  пунктом  3 Указу Президента України від 4 березня 1992  року  N  125/92  "Про заходи щодо повернення релігійним організаціям  культового  майна" зазначені державні органи  зобов'язані  протягом  1992-1993  років здійснити передачу релігійним громадам у власність чи безплатне користування  культових будівель, що використовуються не за призначенням. (Розпорядженням Президента України від 22.06.94  N 53/94-рп дію цього пункту продовжено до 01.12.97). Отже, згідно з цим Указом допускається не лише повернення, а й  передача  у власність  релігійних   громад   культових   будівель. Зазначена передача культових будівель у власність релігійних громад, які не були їх власниками, можлива за умови,  якщо  в  населеному  пункті немає  законного  претендента  на  ці  будівлі,  тобто  релігійної громади  тієї конфесії віросповідної приналежності), якій належала будівля на момент її  переходу  у  власність  держави. ( Пункт 7 із  змінами,  внесеними  згідно  з  Роз'ясненням  Вищого Арбітражного Суду N 02-5/445 ( v_445800-97 ) від 18.11.97 )

 

8. Рішення про повернення або передачу  культових  будівель і майна  у  власність  релігійних  організацій може бути оскаржене в господарський суд. Позивачем у цих справах може бути будь-яка інша релігійна  або неконфесійна організація, яка вважає, що зазначеним рішенням порушено її права колишнього власника або право володіння і користування спірними будівлями і майном, які належать їй в силу закону  чи договору (статті 48 і 57 Закону "Про власність", статті 74  і  77  Закону  України  "Про місцеве самоврядування в Україні" 

280/97-ВР). Свої вимоги вона може обгрунтовувати всіма видами допустимих  відповідно до законодавства доказів, що мають значення для вирішення спору. Пункт 8 із змінами, внесеними згідно з Роз'ясненням  Вищого  Арбітражного Суду N 02-5/445 (v_445800-97) від 18.11.97). 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ