Про це у коментарі «Вголосу»  розповів юрист та медіа-експерт Алі Сафаров.

Зазначимо, регламентний комітет ВРУ має намір заборонити журналістам знімати депутатів у Раді без їхньої згоди. Також пропонує вилучати у журналістів відеозаписи, зроблені в стінах парламенту, якщо присутні на них народні обранці особисто не давали дозволу на таку зйомку, або виступили проти неї, і таки обмежити представникам медіа доступ до кулуарів парламенту.

«Європейський суд з прав людини прямо передбачає, що навіть якщо якась інформація про посадову особу, про політика є закритою персональною інформацією, а журналісти її розповсюджують, то вони діють правомірно, - зазначив він. - Адже значно ширшими є повноваження журналістів щодо політиків саме через велику суспільну вагу дій політиків не лише на робочому місці, а й в інших місцях. Суспільство має розуміти, чи можна довіряти такому політику».

За словами експерта, депутати ж не завжди усвідомлюють, що не можна журналіста притягати до відповідальності, зокрема й кримінальної, якщо він розповсюджує інформацію про злочин - навіть якщо про злочин свідчить смс-повідомлення із переписки депутата у Раді, адже така інформація є суспільно значимою. Оскільки тут її користь перевищує шкоду, завдану особисто депутату. Це прямо передбачено Законом «Про доступ до публічної інформації».

«Якщо ж комусь із депутатів не подобається, що написав журналіст, він може звернутися до суду зі спростуванням тієї інформації. Проте таке звернення   не означає, що журналіст у чомусь винен», - додав Алі Сафаров.

Більше читайте тут: «Депутати вимагають приватності, аби «заробляти» корупційні гроші».

ІА "Вголос": НОВИНИ