Про відкриття пише Science Daily.

Команді дослідників з США та Китаю вдалося розробити нанороботів, здатних «перекривати» постачання пухлини кров'ю і таким чином зупиняти її зростання.

В основі роботи лежить метод ДНК-орігамі – створення всіляких мікроскопічних структур з молекул нуклеїнової кислоти.

Взявши листи ДНК розміром 90 на 60 нанометрів, вони створили нанороботів, які несуть на поверхні фермент крові тромбін. В результаті вийшла порожниста конструкція з чотирма молекулами тромбіну.

Щоб робот був націлений на ракову клітину, на його поверхні розмістили структуру під назвою аптамери ДНК, що пов'язують зі специфічними для пухлин білками.

Мета всієї конструкції – по кровотоку досягти пухлини і, вивільнивши тромбін, запустити процес згортання крові. У підсумку, судина, яка живить її, повинна закупоритися, викликавши загибель тканини і зменшивши кількість злоякісних клітин.

Випробування нового методу провели на лабораторних мишах. Зараженим раком гризунам ввели нанороботів, які досягали пухлини протягом декількох годин після ін'єкції.

Протягом 24 годин нанороботи повністю вивелися з організму. Через кілька днів відбулася закупорка судин пухлини, що призвело до її часткової загибелі, але не торкнулася здорових тканин.

У дослідженні меланоми середній показник виживання мишей подвоївся, а у 3 з 8 особин спостерігали повну регресію пухлини. Роботи не тільки вражали пухлину, але і знижували ймовірність появи метастазів.

Автори дослідження відзначають, що їх технологія є безпечною і може бути використана для лікування багатьох видів раку, оскільки морфологія великих кровоносних судин, що живлять пухлини, в цілому однакова.

В експерименті з гризунами вже вдалося виявити ефективність методики для лікування раку молочної залози, яєчників, легенів і шкіри. Дослідники вважають, що клінічне використання нанороботів почнеться вже в найближчі роки.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ