Як повідомляє Naked Sience, раціон мешканців більшості розвинених країн на 50% складається з їжі, обробленої промисловим способом: це хлібобулочні вироби, різні «швидкі закуски», газовані напої, пластівці в цукровій глазурі, відновлені м'ясні продукти. 

Вони містять велику кількість цукру, трансжирів і солі, але практично не мають у своєму складі вітамінів і клітковини. Усі попередні дослідження пов'язували такі продукти з підвищенням кров'яного тиску і рівня холестерину, але команда біологів з Франції вирішила зосередити свою увагу на впливі доступної і неякісної їжі на ризик виникнення раку молочної залози, простати і кишківника.

Для цього вчені провели когортне дослідження NutriNet-Santé, націлене на проспективне вивчення причин розвитку того або іншого захворювання. У ньому взяли участь 104 980 здорових дорослих чоловіків (22%) і жінок (78%), середній вік яких становив приблизно 43 роки. Всі вони заповнили як мінімум дві 24-годинні онлайн-анкети. Також під наглядом виявилися 3300 різних продуктів харчування.

Продукти були згруповані за ступенем обробки, а випадки виникнення раку виявлялися на основі заяв самих учасників, підтверджених медичними записами в національних базах даних за п'ятирічний період. Для достовірності до уваги були прийняті такі чинники, як вік, стать, освіта, спадкова схильність, наявність шкідливих звичок і рівень фізичної активності.

У результаті збільшення частки ультраоброблених продуктів на 10% було пов'язане з 12-процентним збільшенням ризику розвитку онкології всіх типів та 11-процентним – раку молочної залози. Зв'язок якості їжі з раком кишківника і передміхурової залози встановити не вдалося. При цьому вживання менш оброблених продуктів, таких як консервовані овочі, сири, свіжоспечений хліб, ніяк не позначалося на стані здоров'я випробовуваних, а присутність в їх раціоні фруктів, овочів, бобових, рису, макаронів, яєць, м'яса, риби і молока помітно знижувало ймовірність появи злоякісних новоутворень.

Дослідники говорять, що цей експеримент є наглядовим і робити точні висновки поки рано, проте велика вибірка все ж вказує на те, що якість харчування впливає на розвиток онкологічних захворювань. Вони планують продовжити роботу і зізнаються, що їх головна мета – домогтися високого оподаткування і маркетингових обмежень на продаж напівфабрикатів.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ