За словами парламентарія, мешканці сіл Ветли та Дольськ Любешівського району Волинської області виявили порушення державного кордону України білоруською стороною.

«Місцеві мешканці зверталися до органів державної влади з вимогою розібратися в ситуації, проте, за їхніми словами, дієвих заходів не було вжито. Ми вже бачили наслідки зволікання з остаточним встановленням державного кордону з деякими сусідніми державами. Не варто повторювати старих помилок. Безпосередня втрата території порушує національні інтереси України. Що вже казати про інтереси територіальної громади, яка користувалася цими землями, а потім їх втратила. Ми не маємо боятися відстоювати інтереси держави, навіть коли йдеться про незначні, на перший погляд, масштаби. Тому я звернувся до Державної прикордонної служби з вимогою вжити заходів задля усунення порушення міжнародного договору, укладеного Україною щодо державного кордону», – заявляє Олег Осуховський.

Згідно з картографічними матеріалами, укладеними на основі Договору між Україною та Республікою Білорусь про державний кордон (ратифіковано Верховною Радою №491/97ВР від 18.07.1997), державний кордон проходить по руслу Жировського каналу, що неподалік села Ветли. Натомість, як зазначають місцеві мешканці, білоруська сторона проводить роботи на українській території, зайнявши значну частину українських земельних, зокрема лісогосподарських, угідь. 

ІА "Вголос": НОВИНИ