В умовах відкритої агресії Росії проти України трактування боротьби українських національних військових формувань як колабораціонізму означає підтримку російської пропаганди.

Про це йдеться у зверненні народного депутата України від ВО «Свобода», члена парламентського Комітету з питань запобігання та протидії корупції Олега Осуховського до Міністерства освіти та науки, передає прес-служба партії.

Націоналіст вимагає внести зміни до підручника з історії, у якому в розділі «Прояви колабораціонізму» згадується, зокрема, Роман Шухевич.

Як зазначає Олег Осуховський, до нього звернулися науковці й освітяни з листом, в якому вони висловлюють обурення окремими розділами затвердженого 2018 року Міністерством освіти та науки України шкільного підручника для 10-го класу загальної середньої освіти «Історія: Україна і світ (інтегрований курс, рівень стандарту)» авторства М. М. Мудрого й О. Г. Аркуші.

«Зокрема, йдеться про те, що участь українців у складі батальйонів «Роланд» і «Нахтігаль», а згодом і дивізії «Галичина» представлена як «прояв колабораціонізму». Проте висновки міжнародних та урядових комісій, а також провідних дослідників теми (І. Патриляка, А. Боляновського, С. Кульчицького, М. Сєміряги й інших) аргументовано спростовують цю тезу. Відразу ж після заголовку «Національні військові формування в німецькій армії. Прояви колабораціонізму» в підручнику розміщено портрет Романа Шухевича, який, вочевидь, має на меті візуалізувати та персоналізувати «прояви колабораціонізму».  

Науковці й освітяни вважають, що в умовах відкритої агресії Росії проти України, поява такого підручника означає підтримку російської пропаганди», — йдеться у зверненні.

Відкритий лист науковців також підписали десятки ветеранів і учасників російсько-української війни та визвольних змагань ХХ століття, громадські діячі, моральні авторитети.

Олег Осуховський просить розглянути звернення громадськості, науковців, освітян, учасників війни та виконати їхню вимогу: відкликати наклад підручника для 10-го класу загальної середньої освіти «Історія: Україна і світ (інтегрований курс, рівень стандарту)» авторства М. М. Мудрого й О. Г. Аркуші, внести необхідні вказані правки до тексту та вилучити зі заголовку четвертого пункту параграфу 33 (с. 244) уточнююче формулювання «Прояви колабораціонізму» (подати його в такій редакції: «Національні військові формування в німецькій армії»).

Одна із сторінок скандального підручника

Нагадаємо, що 25 жовтня 2018 року депутати Львівської обласної ради підтримали звернення до Міністерства освіти та науки України, яке ініціювала фракція ВО «Свобода», щодо неприпустимості прирівнювання у шкільних підручниках Головного командира УПА Романа Шухевича до колаборантів нацизму. Депутати також закликають інші обласні ради ухвалити аналогічні рішення.

Після цього Юрій Шухевич виступив з вимогою звільнити авторів підручника, котрі назвали його батька колаборантом, і відкликати наклад цього підручника.

ІА "Вголос": НОВИНИ