Про це 8 грудня 2016 року заявив народний депутат України від ВО «Свобода», член парламентського Комітету з питань запобігання та протидії корупції Олег Осуховський на брифінгу в парламенті.

Свободівець наголосив, що тема українсько-польського історичного порозуміння дуже актуальна.

«Нещодавно у Львові відбулося ІХ засідання Парламентської асамблеї України і Республіки Польщі, у якому я взяв участь разом з іншими народними депутатами. За результатами засідання було підписано заяву, в якій ішлося про важливість стратегічного партнерства, добросусідства, необхідності українсько-польського порозуміння з історичних питань. Багато говорили про нещодавні провокації, зокрема спалення українського прапора, напад на український хід, спекуляції на історичній тематиці в польському суспільстві. Усім зрозуміло, що ці провокації організовано Кремлем, який витрачає мільярди на інформаційні війни.

Водночас, не покарано зрадників і провокаторів в Україні. Зокрема, хочу нагадати про 148 народних депутатів, які 2013 року звернулися до Сейму Республіки Польща з проханням визнати українців винними у геноциді польського народу. Я неодноразово звертався до відповідних органів щодо притягнення до відповідальності за державну зраду підписантів того документа і надалі робитиму все, щоби винних було покарано», – зазначив Олег Осуховський.

На брифінгу президент благодійного фонду «Посилення нацбезпеки та розвитку місцевого самоврядування» Костянтин Красовський зазначив, що у вересні цього року він звернувся до СБУ з повідомленням про злочин за ст. 111 ККУ («Державна зрада»).

«СБУ не відреагувала на моє повідомлення, тоді я звернувся до Шевченківського районного суду Києва і суд зобов’язав Головне слідче управління СБУ внести відомості про правопорушення до Єдиного держреєстру», – повідомив громадський активіст.

Він наголосив, що в теперішньому парламенті є 32 депутати з тих, які в минулому скликанні підписали зрадницький документ, а їхній доступ до державної таємниці загрожує національній безпеці.

«Разом з народними депутатами Олегом Осуховським та Михайлом Головком ми розробили проект постанови «Про тимчасове обмеження в доступі до державної таємниці окремих народних депутатів України VIII скликання», а саме тих, які влітку 2013-го підписали звернення до польського Сейму. Це рішення необхідне. Я закликаю Голову ВРУ внести постанову на розгляд парламенту, а депутатів – підтримати документ», – наголосив Костянтин Красовський.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ