Liga.net пише, що ця поїздка відбулася 23 червня, але успішною для її учасників не була.

Повідомляється, що крім Новинського до Варфоломія їздили митрополити донецький і маріупольський Іларіон, кам'янець-подільський і городоцький Феодор, а також бориспільський і броварський Антоній.

Разом з тим, Одеська єпархія виклала в мережу відео зустрічі в резиденції Варфоломія.

 

Зазначається, що після цього патріарх Варфоломій заявив, що Україну церковно Росії не віддавали, а приєднання Київської митрополії до Москви відбулося всупереч канонам:

«Наш престол не визнав відділення Київської митрополії і залежних від неї православних церков Литви і Польщі і приєднання їх до московської церкви».

«Ми бажаємо, як мати-церква, відновлення єдності в Україні розділеного церковного тіла – десятків мільйонів вірян», – зазначив Варфоломій.

Разом з тим, у церковних колах вважають, що автокефалія Українській православній церкві може бути надана за прикладом і в формулюваннях томосу для Польщі в 1924 році, додає Liga.net.

Із посиланням на влані джерела ЗМІ каже, що в УПЦ МП збирали підписи архієреїв на порожніх аркушах і обманом, щоб висловитися проти автокефалії української церкви.

Також наголошується, що заява Варфоломія може бути реакцією на заяву ієрарха МП Іларіона про те, що надання українській церкві автокефалії може призвести до кровопролиття.

Окрім того, на 9 липня заплановано візит делегації Константинополя до Москви для обговорення українського питання.

«Очевидно, патріарх вирішив довести в публічному просторі незмінність своєї позиції у відповідь на ці події і різкі заяви, які лунали з боку МП», – кажуть у Київському патріархаті. Там налаштовані на те, що Томос для України буде.

Найближчі дати синоду призначені на 10-11 липня. Припускають, що остаточне рішення по Томосу буде прийнято в серпні чи у вересні.

Як уже повідомлялося, 17 квітня цього року Президент України зібрав лідерів парламентських фракцій і заявив, що звернеться до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням проголосити автономію Української помісної автокефальної церкви. 

19 квітня ВРУ проголосувала за постанову щодо звернення президента до Вселенського патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію Православної церкви в Україні.

22 квітня Президент Порошенко заявив, що Вселенський Патріархат розпочав процедури, необхідні для надання автокефалії Українській Православній Церкві. 

Патріарх Київський Філарет заявляв, що після отримання Томосу про автокефалію УПЦ КП парафії, священики та єпископи, які не приєднаються до Української єдиної помісної церкви, не матимуть права називатися Українською православною церквою, а будуть лише митрополією чи екзархатом Російської православної церкви в Україні.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ