Відповідний законопроект №8202 «Про внесення змін до деяких законів України з питань удосконалення системи охорони культурної спадщини» зареєстрований у парламенті 26 березня.

«Його мета - збільшити відповідальність тих, хто в 90-ті й 2000-ті викупив у міста або держави об'єкти, які є пам'ятками архітектури, і тримає їх у жахливому стані. Найчастіше такі власники мають на меті ліквідацію будівель після зняття статусу пам'ятки архітектури. Мотивація у них, як правило, одна - відсутність можливості реставрації. Зазвичай до такого результату приходять через відмову власників вкладати гроші в зміст таких об'єктів. Чому вони це роблять? Вважають, що «прибутковість» таких будівель набагато нижча, ніж потенційне будівництво нових, з більшою кількістю поверхів і комерційними площами», - написав Д. Білоцерківець на своїй сторінці в Facebook.

Документом, зокрема, вводиться процедура примусово викупу будівлі у випадку порушення правил експлуатації об'єктів культурної спадщини.

«Спочатку власник об'єкта отримує попередження з переліком порушень, які повинен усунути. Разом з попередженням він отримує договір на викуп об'єкта. Якщо власник ігнорує зауваження, суд може зобов'язати його продати будівлю. Пріоритетне право викупу в такому випадку віддається містах, а й з ініціативи держави такий об'єкт також може бути викуплений», - написав Д.Білоцерківець.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, термін для усунення власником загроз для об'єкта спадщини становить один місяць.

Крім того, законопроект передбачає введення штрафів за халатне ставлення і доведення таких об'єктів до стану руйнації, проведення будь-яких незаконних робіт на таких об'єктах і за незаконне розміщення реклами без згоди органу місцевої влади.

Законопроект також збільшує кримінальну відповідальність за завдання шкоди або знищення будівлі до шести років з трьох років обмеження волі.

Як вказується в пояснювальній записці, порядок викупу пам'яток і об'єктів культурної спадщини встановлюватимуть Кабінет Міністрів (якщо об'єкт переходить в держвласність) або орган місцевого самоврядування (якщо - в комунальну).

Вартість викупу зменшується на суму, що відповідає розміру заподіяної шкоди.

ІА "Вголос": НОВИНИ