Законопроект запроваджує можливість громадянину звернутися до КСУ із конституційною скаргою, передає 112 Україна. Детально описано, хто може подавати конституційну скаргу і в якому порядку.

У документі прописані повноваження КСУ, серед яких - тлумачення Конституції України, визначення відповідності Конституції актів, міжнародних договорів; питань, що виносяться на референдум.

Зазначається, що до складу КСУ входять 18 суддів, установа є повноважною, якщо у її складі є щонайменше 12 суддів.

Суддею Конституційного Суду може бути громадянин України, який володіє державною мовою, на день призначення досяг сорока років, має вищу юридичну освіту і стаж професійної діяльності у сфері права щонайменше п'ятнадцять років, високі моральні якості, є правником із визнаним рівнем компетентності.

Він не може поєднувати свою діяльність з будь-якою, окрім викладацької, наукової чи творчої. Членів конституційного суду мають обрати в результаті конкурсів президент України, Верховна Рада, З'їзд суддів України. Документ описує, яким чином відбувається відбір кандидатів і їх призначення.

Відповідно до законопроекту, суддя Конституційного Суду призначається на дев'ять років без права бути призначеним повторно.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ