Про це інформує прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода».

Заступник голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки свободівець Олександр Мирний наголосив, що Україна посідає чільне місце в світі за рівнем виробництва електроенергії. Разом з тим тарифи для населення систематично підвищують.

«Останнім часом у нашій країні спостерігається тенденція до зростання виробництва електроенергії. При цьому обсяг її експорту минулого року виріс на 40%. А в середньому майже 30% електроенергії фактично є надлишковою. Зважаючи на те, що внутрішній ринок перенасичений продукцією, мало би відбутися зменшення внутрішньої ціни. Однак відбувається з точністю до навпаки: при збільшенні експорту збільшується й внутрішня ціна, що є абсолютно штучним явищем. За таких обставин підвищувати тарифи для населення на електрику економічно не є обґрунтованим, адже це призводить до зниження рівня добробуту населення та нераціонального використання енергоресурсів. Людей просто змушують або платити більше, або ж постійно заощаджувати та зменшувати споживання електроенергії, що призводить до надлишкового використання інших видів енергоресурсів та створює несприятливі умови для проживання», – зазначив Олександр Мирний.

Ігор Мірошниченко наголосив: «Враховуючи, що ціни на експортну електроенергію набагато нижчі, ніж ціна для українського споживача, можна зробити висновок, що хтось заробляє на українцях. Наш споживач не може сьогодні вибирати постачальника електроенергії, відповідно, не має конкуренції цін. Тарифи на електрику встановлює не держава, а приватні особи, в чиїх руках перебувають усі обленерго.Ринок електроенергії сьогодні контролюють такі олігархи як Ахметов, Григоришин; вони мають змогу систематично збільшувати тарифи, що ніяк не зумовлено об'єктивними причинами.

Зважаючи на це, в майбутньому ми розраховуємо повернути монополію держави у цій галузі, за прикладом багатьох цивілізованих країн світу: державні підприємства енергогенерації монопольно встановлюють ціни, а енергорозподільчі приватні підприємства постачають електроенергію для населення за цінами, встановленими виробником електроенергії. Поки ми не маємо можливості це зробити, але принаймні можемо обмежити тих, хто збагачується на українцях, безпідставно підвищуючи ціни на електроенергію. З огляду на це, зараз є необхідність для запровадження мораторію на підвищення вартості електроенергії, яка відпускається всім категоріям населення України».

ІА "Вголос": НОВИНИ