Американська аерокосмічна адміністрація відпрацьовує сценарій наближення до Землі величезного астероїда, який може погубити нашу планету.

Днями в Вашингтоні стартувала Всесвітня конференція із захисту планети, передає BBC.

Захід триватиме тиждень і передбачає розробку плану з порятунку Землі від величезного астероїда, який вчені можуть помітити надто пізно.

Одними з основних організацій, які рятуватимуть нашу планету від можливого знищення, є NASA і Європейська космічна організація (ESA).

Фахівці проводять навчання з порятунку людства від неіснуючого астероїда 2019 PDC, з діаметром приблизно в 300 метрів, який повинен зіткнутися із Землею 29 квітня 2027 року. І хоч ця дата Судного дня є свого роду фейковою, за даними NASA, зараз існує близько 74 потенційно небезпечних об'єктів, які можуть зіткнутися з Землею.

Під час навчань у Вашингтоні вчені повинні продумати варіанти зміни траєкторії небезпечного астероїда, знайти гроші на реалізацію програми, а також способи попередження людей про можливий кінець світу.

"Ця конференція абсолютно унікальна, такого на нашій планеті ще не бувало. На неї зібралися астрономи, співробітники рятувальних служб, медіапрофесіонали і представники інших професій - з однією-єдиною метою: врятувати нашу планету від космічної катастрофи. На щастя, поспіху немає", - каже глава NASA Джим Брайденстайн.

Головна проблема, яку мають вирішити експерти, - виявлення астероїдів, адже іноді вчені на Землі можуть дізнатися про наближення космічних каменів всього за кілька годин до їх потрапляння на нашу планету. Тому в NASA працюють над поліпшенням систем виявлення, що розташовані на орбіті Землі.

"Перший крок щодо захисту нашої планети - це якомога точніше уявлення про те, що саме їй може загрожувати. Тільки тоді, якщо у нас буде достатньо часу для підготовки, ми можемо вжити заходи, необхідні для того, щоб уникнути зіткнення з астероїдом або мінімізувати наслідки удару", - пояснює глава програми ESA із захисту планети Рюдігер Йен.

ІА "Вголос": НОВИНИ