Про це йдеться на сайті NASA, - передає Еспресо.

Протягом двох років NASA проводила дослідження в області автономних дронів, які фінансувала Google. Щоб показати прогрес в роботі, вчені влаштували випробування: дрон зі штучним інтелектом проти дрона з пілотом світового класу Кеном Лу.

У лабораторії побудували три безпілотні літальні апарати і назвали їх Бетмен, Джокер і Найтвінг . Розроблені алгоритми дозволили дронам літати на високих швидкостях, долаючи перешкоди.

У пристрої інтегрована система доповненої реальності Tango від Google. Дрони від NASA здатні прискорюватися до 129 кілометрів на годину по прямій лінії, але на створеній смузі перешкод безпілотники могли літати максимум 48-64 кілометрів на годину.

Дрони зі штучним інтелектом показали себе як більш обережні «пілоти» - вони літали більш плавно і послідовно в порівнянні з Кеном Лу. Але у штучного інтелекту є перевага над людиною: машина не може стомитися від постійної концентрації.

Втома Лу далася взнаки після перших 10 кіл, але керований дрон все одно залишився непереможеним. Дослідники пообіцяли, що в майбутньому їх пристрій стане швидше.

У середньому пілотований дрон долав коло за 11,1 секунд, а дрон зі штучним інтелектом - за 13,9 секунд. Як пояснили в NASA, більшість автономних дронів використовують для навігації GPS, що практично марно в приміщеннях і на «переповнених міських вулицях».

Тому дослідники розробляють альтернативні системи навігації, які дозволять безпілотникам ефективніше працювати, наприклад, на складах, дорогах і в місцях стихійних лих.

ІА "Вголос": НОВИНИ