Через затримку запуску ціна телескопа, яка зараз становить $8,8 мільярда, також може зрости, повідомляє Space.com.

«Тепер все апаратні роботи над основними компонентами телескопа завершені, однак питання, виявлені під час їх випробувань, спонукають нас зробити необхідні кроки, щоб переорієнтувати наші зусилля на завершення створення цієї амбітної і складної обсерваторії», – сказав виконуючий обов'язки адміністратора NASA Роберт Лайтфут.

Новий космічний телескоп, який називають наступником Космічного телескопа Хаббла, являє собою інфрачервону обсерваторію, призначену для глибокого проникнення у всесвіт, вивчення ранніх зірок і галактик і пошук нових планет навколо далеких зірок. NASA побудувало космічний телескоп в двох частинах: сам телескоп і величезний складний сонячний екран, який захистить чутливі інструменти обсерваторії від сонця.

Томас Зурбухен, помічник адміністратора Наукового представництва NASA, заявив, що тестування деяких частин обладнання зайняло більше часу, ніж очікувалося; наприклад, для розгортання екрану потрібен місяць, а не два тижні, як планувалося. Крім того, при пробному розгортанні екран порвався в декількох місцях. Всього було виявлено сім розривів, два з яких мають довжину понад 10 см.

Відзначається, що NASA створить спеціальний незалежний комітет, IRB, який найближчим часом проаналізує ситуацію з телескопом Джеймса Вебба і дасть рекомендації по тому, як слід проводити подальші тести і підготовку до запуску. Цікаво, що проект може взагалі не завершитися. Це станеться в тому випадку, якщо Конгрес США не схвалить збільшення фінансування місії.

Додамо, терміни запуску телескопа вже не раз переносилися з різних причин. NASA спочатку сподівалося запустити космічний телескоп Джеймса Вебба в 2014 році, а потім терміни старту переносилися ще кілька разів. До останнього рішення NASA старт був намічений на середину 2019 року з космодрому Куру у Французькій Гвіані.

«Це найбільший міжнародний космічний науковий проект в історії США, і нам потрібно витратити час, необхідний для ретельної оцінки його даних, щоб ми змогли повернутися на правильний шлях. Ми хочемо переконатися, що запуск в 2020 році пройде успішно», – додав Томас Зурбухен.

ІА "Вголос": НОВИНИ