Про це чиновник сказав на засіданні уряду, презентуючи проект розпорядження, яким передбачається введення НС, передає ЕП.

«У зв’язку з блокуванням вантажних перевезень вугілля антрацитової групи та з метою забезпечення безперебійної роботи об’єднаної енергосистеми України, Міненерго просить розглянути розпорядження про вжиття тимчасових надзвичайних заходів на ринку електроенергії», - сказав він.

«Я хотів би зупинитися на пунктах, які визначає розпорядження. 1 пункт направлений на те, щоб мінімізувати витрати антрацитової групи вугілля на теплових генераціях, при цьому забезпечивши повну роботу об’єднаної енергосистеми України», - заявив міністр.

«Цей пункт означає те, що Україна постійно утримувала тисячу мегават на гарячому валу теплової генерації для того, щоб у випадку зупинки будь-якого із блоків АЕС, моментально замістити їх», - наголосив Насалик.

За його словами, на сьогоднішній день Україна має профіцит атомної енергетики. «Така міра дає можливість знизити резерв, як мінімум до 500 мегават», - сказав міністр.

«У Другому пункті говориться про мінімальний склад, при якому ми можемо забезпечити надійну роботу теплової генерації та теплопостачання населення. Цей пункт передбачає, що у виникненні нагальної проблеми і диспропорції між виробленням і споживанням електроенергії ми задіємо віялові відключення для того, щоб збалансувати вироблення і споживання», - повідомив Насалик.

«Пунктом 3 передбачено, що НАЕК «Енергоатом» буде дотримуватися графіка навантаження енергосистеми й увійде в тижневе, не денне, а тижневе маневрування атомними блоками. Це дасть можливість також зменшити втрати теплової генерації», - сказав міністр.

«Всі ці заходи дають можливість зменшити антрацитову групу в середньому на 300-350 тисяч тонн на місяць. Це дасть змогу збільшити період, коли об’єднана енергосистема буде працювати в штатному режимі», - підсумував міністр.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ