Всеосяжне припинення вогню я б оцінив як мрію нашого Президента, адже Україна знову в односторонньому порядку припиняє вогонь.

Про це «Вголосу» розповів військовий експерт, ексзаступник голови Генштабу ЗСУ Олег Жданов.

«При цьому ми ще й позбавили наших вояків відкривати вогонь у відповідь, якщо будуть обстріли, - зауважив він. - Чому? Адже немає «тієї сторони», з ким ми домовились. Росія хоч і схвалила таке наше рішення щодо припинення вогню, але нагадаю: РФ весь час каже, що «їх там немає», тому не відповідає і не може гарантувати виконання «тією стороною» будь-яких домовленостей».

Натомість українська армія, за його словами, зараз ні розвідку здійснювати не може, ні вогонь у відповідь відкривати, тому ворогу дуже легко здійснити провокацію: просто підійти до наших позицій і обстріляти позиції російських військ.

«А там з’явиться «випадково» патруль ОБСЄ і знімальна група, яка потім покаже, що з українських позицій обстрілюють російські. Ми дуже ризикуємо. Та я й не сильно вірю у це перемир’я, мені просто шкода наших воїнів через те, що вони опинилися у такому становищі», - продовжив Жданов.

Тим більше, вважає експерт, там вже розставили багато «смотрящіх», які контролюють, аби вони вогонь з нашого боку не відкривали – тому наша армія де-факто опинилася у безборонному стані.

«Мало того, що всю зброю забрали – крупнокаліберні кулемети, бронетехніку відігнали і снайперів також відкликали, ще й нам заборонено вести спостереження за противником, застосовувати безпілотники та облаштувати позиції. Натомість порушнику може загрожувати як адміністративне, так і кримінальне покарання. Виходить: або життя – або покарання», - резюмував Жданов.

Більше читайте тут: «Велике перемир’я» чи катастрофа для України?».

ІА "Вголос": НОВИНИ