Блок «Наша Україна» у своїй виборчій програмі пропонує кілька кроків, завдяки яким мала б відбутися істотна декриміналізація суспільства. «Зокрема, висуваються конкретні пропозиції стосовно зміни статей кримінального кодексу, зміни міри покарання і ставлення до такого поняття як «зек», – зазначив під час семінару «Верховенство права», організованого НСНУ, керівник проекту Олег Горбунов.

«В Україні існує 180 пенітенціарних установ, це приблизно по 8 кримінально-виконавчих установ на кожну область. Щороку в цих установах утримується близько 180 тисяч засуджених осіб. І на їх утримання щороку витрачається понад 200 мільйонів гривень. Якщо порівняти це з нашим державним бюджетом, це є дуже велика цифра. Тому ми прийшли до висновку, що наше суспільство занадто криміналізоване», – зазначив О.Горбунов.

«Ми пропонуємо змінити санкції статей кримінального кодексу у напрямку розширення підстав для застосування покарань. Тобто, якщо раніше за статті «грабіж», «крадіжка», «хуліганство», «заволодіння автотранспортним засобом», «умисне пошкодження майна» однозначно передбачалось покарання у вигляді позбавлення волі, то тепер ми пропонуємо розширити конкретні статті, щоб санкції були м’якші», – додав О.Горбунов.

ЗІК

ІА "Вголос": НОВИНИ